Tandemugrás Szegeden

Az ejtőernyőzés kétségkívül az egyike az ember által végzett legizgalmasabb tevékenységeknek. Az ember örök álma a repülés, ezért tárjuk szét a karjainkat az ég felé egy hegytetőn, hogy érezzük, ahogy a szél elsüvít mellettünk. Technikai eszközöket fejlesztettünk, hogy fölemeljenek minket a földről, de ezek közelébe sem érnek annak az érzésnek, amikor az ember a saját testével repül.
Csapatunk a Délvidéki Aero Klub (1930) keretében végzi tevékenységét, amely már több mint 70 éves múltra tekint vissza. Fő célkitűzéseink, az ejtőernyőzés és az ejtőernyős sport megismertetése, népszerűsítése az érdeklődők felé. A tandemugrás a kiképzési tematikánk részeként illeszkedik abba a folyamatba, amely során igazi ejtőernyős válhat valakiből.

A tandemugrás felszerelése

A tandemugrásokhoz használt rendszer fő- és tartalékernyőt tartalmaz, valamint egy automata nyitókészüléket. Mi a tandemugrás egyik feltalálójának számító Bill Booth cégétől vásároltuk a felszerelésünket. Ma az Amerikai gyártmányú Sigma Tandem a világ legbiztonságosabbnak tartott tandemejtőernyő rendszere, mi is ezzel a tandem felszereléssel ugrunk, amely amellett, hogy biztonságos, még kényelmes is. G. W. Bush, az USA 41. elnöke is ezt a felszerelést választotta, amikor 2004. júniusában tandemugrással ünnepelte a 80. születésnapját.

A tandemugrás helyszíne

Általában a Szegedi repülőtéren ugrunk. A tandemugráshoz megfelelő idő kell, márpedig Szegedet nem véletlenül nevezik a napfény városának. Másrészt a repülőtér közvetlenül a város mellett fekszik, ezért ereszkedés közben szinte a lábad alatt terül el ez a gyönyörű város. Nem mindennapi látvány!

Ejtőernyős ugráshoz használt repülőgép

Szegeden a tandemugrásoknál Cessna-182 repülőgépekből ugrunk 2700-3500 m magasról. Ez a repülőgép négy ejtőernyőst szállít 3500 m magasra. Ebben a gépben egy kicsit szűkebb a hely, viszont kárpótlásul nagyszerű kilátás tárul az utas elé.
A repülőgép felszáll a földtől és megkezdődik a 30 perces emelkedés. Néha emberek fognak kiugrálni az ajtón, de ne izgasd föl magad, mindannyian ejtőernyősök. A repülőtér közvetlenül Szeged mellett van, ezért az ablakon át kitekintve jól láthatod a várost és a Tisza kanyargó vonalát.

Felkészítés a tandemugrásra

Kb. 15-20 perc alatt az oktatód megismertet a felszereléssel, felsegíti rád az ugróruhát és a hevederzetet, majd megtanít a szabadeséshez és az ejtőernyő irányításához szükséges alapismeretekre. Az a célunk, hogy lépésről lépésre megismertessük veled az ugrás menetét, hogy mindig tudd, mikor mi fog történni. Miután a felkészítés befejeződött, és minden kérdésedre választ kaptál, az oktatóddal elindulhattok a repülőgép felé. Ha kérted az ugrásod videofilmre rögzítését, akkor a szabadeső operatőr is veletek tart és elkezdi filmre venni az eseményeket.

Repülés és ejtőernyőzés Szeged fölött…

Kb. 3-4 perccel a kiugrás előtt az oktatód a csatolótagokkal összekapcsolja a hevederzeteiteket. Amikor kinyílik az ajtó, hallani fogod, ahogy a motor dübörgése a menetszél süvítésével vegyül. Eljött az igazság pillanata. Odaballagtok az ajtóhoz, ahol felveszed a kiugrási pozíciót, majd kidőltök az ajtón és elkezdetek esni a föld felé, amely ebből a magasságból még oly távolinak látszik. 12 másodperc alatt gyorsultok fel 200 km/h sebességre. Amint megkezditek a szabadesést, az oktatód kidob egy kisméretű fékernyőt, amely megakadályozza, hogy nagyobb sebességre gyorsuljatok. Ez teszi lehetővé, hogy a szabadeső operatőr lépést tudjon tartani veletek. Ahogy kezded visszanyerni az öntudatodat, úgy törnek elő az érzelmeid, magával ragad a szabadesés semmihez sem hasonlítható élménye, ami kb. fél percig fog tartani. Nem érzed majd, hogy zuhansz, inkább olyan mintha lebegnél több ezer méter magasságban a felhők felett, miközben az arcodba vág a szél. Mámorító pillanatok ezek, miközben nem jut időd a félelemre.

Ereszkedés ejtőernyő alatt

1.500 m magasságban az oktatód nyitja az ejtőernyőt, és szépen visszaváltotok normál sebességre. Az ejtőernyő fokozatosan nyílik ki, ezért nem fog nagyot rántani rajtatok. 6-8 másodperc alatt tértek vissza a fülsüketítő sebességből a csend világába. Most egy nagy, kétszemélyes ejtőernyő alatt lógsz magasan a föld felett. Az ernyő nyílása közben figyeld az operatőrt, ahogy tovább zuhan lefelé, hogy fogalmad legyen róla, milyen sebességed volt pillanatokkal ezelőtt!
Az oktatód felajánlja, hogy Te magad irányítsd az ejtőernyőt. Ha Te ezt nem szeretnéd, az oktatód lesz a sofőr, neked csak hátra kell dőlni, relaxálni és élvezni a látványt. De Te magad is irányíthatod az ernyőt, kipróbálhattok durva fordulókat és pörgéseket.

A tandemugrás vége, a landolás

Elég gyorsan, kb. 5 perc ereszkedés után fel kell készülnötök a földet érésre. A közhiedelemmel ellentétben, a landolás nem olyan, mintha leugranál, mondjuk egy méter magasságból. Földet éréskor a vízszintes irányú sebességetek nagyobb lesz, mint a függőleges süllyedés, ezért a landolás inkább hasonlítható egy repülőgép leszállásához. Az oktatód néhány méterrel a föld felett elkezdi lebegtetni az ernyőt (teljesen lehúzza egyszerre mindkét irányítófogantyút), ami drasztikusan lelassítja a mozgásotokat. Ekkorra már – vezényszóra – fel fogod emelni a lábaidat, hogy az oktatód zavartalanul el tudja végezni a landolást, és megvédje a lábadat és a bokádat a sérülésektől. Az operatőr ekkor már ott vár titeket, hogy megörökítse a földet érést és elkapja az első reakcióidat.

A tandemugrás, ejtőernyőzés veszélyei… 😉

Az ejtőernyőzés egyik velejárója, hogy az ugrás után még legalább egy hétig az arcodon marad a mosoly. Előre figyelmeztetünk, hogy “az ejtőernyőzés könnyen függőséget okoz, és drámaian megváltoztathatja életed hátralévő részét!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címed nem lesz publikus. Required fields are marked *

Hozzászólás elküldése

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .